De helft van de Nederlanders heeft onvoldoende vaardigheden om zelf de regie te voeren over gezondheid, ziekte en zorg. Drie op de tien Nederlanders kunnen daarvoor te weinig rekenen en lezen of hebben moeite om gezondheidsinformatie te vinden en te verwerken. Zorgaanbieders en instellingen moeten leren beter met mensen met lage gezondheidsvaardigheden om te gaan.

Dit blijkt uit onderzoek naar gezondheidsvaardigheden dat het NIVEL op 11 september publiceerde.

Zelfmanagement

Van Nederlanders, zowel ziek als gezond, wordt steeds meer zelfmanagement verwacht of een actieve rol op het gebied van eigen gezondheidszorg. Maar niet iedereen is daartoe in staat, zo concludeert het NIVEL.

Het instituut hanteert daarbij twee definities van gezondheidsvaardigheden. In enge zin gaat het om lees- en rekenvaardigheden en het vermogen om de juiste informatie te vinden en te verwerken. In brede zin gaat het ook om het hebben van zelfvertrouwen, motivatie, kritisch vermogen en sociale vaardigheden.

Extra onderzoek

Deze eigenschappen worden ingezet bij zaken als zorggebruik en toegang tot de zorg, communicatie met de zorgverlener of medicijngebruik. Hoe beter de vaardigheden zijn, hoe beter de gezondheid en hoe kleiner de kans op overlijden. Daarom zouden meer mensen gezondheidsvaardigheden moeten aanleren. Zorgaanbieders en instellingen hebben hier ook een rol in, vindt het NIVEL, maar er is meer Nederlands onderzoek nodig. “Interventies voor de bevordering van gezondheidsvaardigheden moeten worden ontwikkeld en geëvalueerd, zowel voor de klinische setting als voor preventie en gezondheidszorg”, zegt onderzoekster Jany Rademakers.

- See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id19668-nederlanders-hebben-moeite-met-zelfregie-in-ziekte-en-zorg.html#sthash.wBnZPWXL.dpuf