bloedonderzoek

  • sonja

    hallo allemaal

    Ik ben vorige week bij de huisarts geweest omdat mijn gewrichten (knieen, ellebogen, polsen en vingers) vreselijk pijn deden en erg gezwollen waren. Hij heeft toen een bloedonderzoek gedaan, daar heb ik een halve uitslag van gekregen. Hij zei dat het geen reuma was maar dat er wel een aantal factoren verhoogd waren.

    De rest van de uitslag komt maandag of dinsdag pas. Nu is mijn vraag, kan mij iemand vertelllen wat dat inhoudt die verhoogde factoren en kan het dan een andere vorm van reuma zijn?

    Mijn huisarts zei alleen maak je geen zorgen, maar dat doe ik dus wel.

    Het was een uitgebreid bloedonderzoek

    alvast bedankt

  • Camee

    Hallo Sonja,

    Weet je ook precies wat ze onderzocht hebben? En welke factoren waren verhoogd? Wat ze meestal onderzoeken is de BSE (bloedbezinking) en CRP, deze waarden geven echter alleen aan of er een ontsteking actief is, bv met een verkoudheid kunnen deze waarden al verhoogd zijn. Verder kijken ze ook naar het reumafactor, (dit onderzoek duurt vaak wat langer) maar het gekke is dat deze verhoogd kan zijn terwijl iemand geen reuma heeft en er zijn ook mensen met reuma waarbij de reumafactor niet verhoogd is. Met een bloedonderzoek alleen kun je dus niet zeggen of iemand wel of geen reuma heeft. Dat hangt af van meer factoren. Als ik jou was zou ik zowiezo om een verwijzing naar de reumatoloog vragen, daar hebben ze veel meer ervaring in het stellen van een diagnose. (soms kost het helaas veel tijd voordat ze weten wat het is)

    Als je meer wilt weten over bloedonderzoek kun je eens op de volgende site kijken, als je op inhoud klikt krijg je alle mogelijke onderzoeken te zien, als je daarop klikt krijg je ook de uitleg van het onderzoek. http://memoboek.de-san.nl/

    Ik wens je veel sterkte, en als je nog vragen hebt….

    Groetjes van Renate

  • sonja

    ik zou het echt niet meer weten wat er getest is, ik weet alleen dat de crp negatief was, en die andere factoren hebben ze wel genoemd maar die weet ik niet meer, en dat er op een aantal factoren nog gewacht moest worden, ik heb wel medicijnen gekregen, Arcoxia, en die hielpen eigenlijk meteen.

    Ik bleek wel bloedarmoede te hebben.

    groetjes sonja

  • sonja

    nog een vraagje ; hoelang moet je eigenlijk wachten op de uitslag van zo'n bloedonderzoek, ik wacht al anderhalve week en nog is er niks bekend, behalve dat de crp negatief was en dat ik bloedarmoede heb.

    als iemand het mij kan vertellen graag

    alvast bedankt

  • Camee

    Hoi Sonja,

    Volgens mij duurde dat onderzoek ruim een week, dus als ik jou was zal ik de huisarts maar weer eens bellen. Laat je wat van je horen als je de uitslagen hebt?

    Groetjes Renate

  • sonja

    Woensdag bij de huisarts geweest in de veronderstelling dat ik de uitslagen allemaal zou krijgen, hij had ze nog steeds niet allemaal binnen, maar heeft me wel doorverwezen naar de reumatoloog, maar daar kan ik pas 14 september terecht. Volgende week ga ik weer terug en dan moet de huisarts maar bellen voor een afspraak eerder want dit vind ik erg lang duren.

    als ik weer meer weet hoor je het wel.

    groetjes

  • sonja

    nog een vraagje, ik heb vorig jaar mijn rechterpols op 2 plaatsen gebroken gehad, kan het hiermee iets te maken hebben??

  • Camee

    Hoi Sonja,

    Dat duurt inderdaad wel erg lang voordat je bij een reumatoloog terecht kan, hopelijk kan de huisarts wat voor je regelen. Wel goed dat je ontstekingsremmers hebt gekregen, helpt dat nog steeds zo goed?

    Ik heb nog niet eerder gehoord dat een gebroken arm iets met reuma te maken kan hebben, maar ja ik ben geen specialist, je weet maar nooit.

    Het wordt ondertussen al een heel verhaal, als je wil mag je ook wel naar mailen naar: camee@tobeonline.nl

    Sterkte ermee

    Groetjes Renate

  • Jacques van den Broek

    Hoi, Sonja

    Er is erg veel verschil in wachtijden per ziekenhuis. Dit hangt voor een groot deel samen met de beschikbare capaciteit en vraag in de directe omgeving. Overigens kan je ook met deze lange wachttijd geconfronteerd worden als je langer als een jaar geleden bij je reumatoloog geweest bent.

    Op de volgende link ( http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/pub/html/wachttijden.php )kun je op basis van het specialisme (reumatologie) je eigen postcode en reisafstand een overzicht krijgen. Ik vind verschillen van1 a 2 weken tot 28 weken. Weillicht dat je zo een alternatief kan vinden. Bedenk wel dat je mogelijk vaker naar de reumatoloog moet en dus de reis afstand en verbinding ook belangrijk kunnen zijn.

    Als je op de lijst kijkt kun je mischien samen met je huisarts een alternatief vinden.

    Ik hoop dat je eeder terecht kunt en wens je veel sterkte.

    Jacques

  • Camee

    Hoi Sonja,

    Ben benieuwd hoe het met je gaat, heb je al uitslagen van de huisarts binnen? en is het ook gelukt om eerder een afspraak te maken bij de reumatoloog?

    Sterkte en groetjes Renate