Hoi, ik ben 49 jaar en heb 2 jaar geleden de diagnose artritis psoriatica gekregen. Sindsdien zoek ik naar de juiste medicatie. Eerst heb ik MTX gebruikt (pillen, later injecties), wat niets deed, behalve dat ik er misselijk en moe van werd. Injecties met prednison werkte niet, maar pillen werkten wel super, waardoor ik na een kuur in de zomervakantie van 2022 vrijwel klachtenvrij was. Daarna heb ik biologicals gekregen. Eerst Humira. cosyntex en nu gebruik ik Stelara. De wisselingen zijn ingegeven door het feit dat mijn klachten toenemen sinds de zomer van 22. Met name pijn in de schouders, duim en pijn en stijfheid in de voeten. Nu heb ik een overgevoelige pees onder mijn voet en vooral veel pijn door een peesontsteking in de elleboog (tennisarm). Ik was eind 23 weer een keer bij de reumatoloog (nadat hij mij in febr. 22 naar huis wilde sturen met het bericht dat ik geen reuma zou hebben, mensen met psoriasis gevoeliger zijn voor peesontstekingen en dat daar niets aan te doen valt en ik maar pijnstilling moest regelen via de huisarts). Meestal zie ik de gespecialiseerd verpleegkundige. De reumatoloog zei mensen met psoriasis gevoeliger zijn voor peesklachten en dat daar niets aan te doen is. Nu de gewrichtsontstekingen weg zijn met de biologicals is het prima in orde. Nu vraag ik me sowieso af of die gewrichtsontstekingen onder controle zijn door de biologicals of dat dat nog zo is door de prednisonkuur in zomer 22, maar vooruit dan maar. 

Ik vraag me af: Klopt het dat biologicals niet doen tegen de peesklachten en alleen tegen de gewrichtsontstekingen werken? 

Is er geen medicijn tegen de peesontstekingen? Daar heb ik het meeste last van namelijk en dat is ook typisch iets dat bij Artritis Psoriatica hoort. Bovendien vraag ik me af: waarom steeds van biological wisselen ivm toenemende peesklachten als het daar toch niet tegen werkt. 

Weet iemand hoe dit zit? Moet ik mijn pijnklachten maar gewoon accepteren als iets wat erbij hoort of eens naar een andere reumatoloog voor een second opinion? 

Ik ben benieuwd naar jullie advies en ervaringen.

Groetjes, 

D.J.