Re: mtx/ledertrexate bijwerkingen

  • Fernand Dierckx

    Mijn schoonzus nam sinds 2004 regelmatig Ledertrexate 2,5 mg. tabletten voor haar hevige reuma pijnen, Op 5 februari heeft haar dochter haar gevonden op de vloer van haar appartement met een driemaal zo dik als normaal been, vol met ontstekingen en wonden. Ze is onmiddellijk naar het algemeen ziekenhuis gebracht dat haar doorzond naar het UZ te Edegem. Daar stelde men vast dat haar immuunsysteem niet meer werkte, ze onderging nog verscheidene operaties aan haar been en werd in kunstmatige coma gehouden.De infecties werden blijkbaar onder controle gekregen, maar haar lever en nieren waren er zeer slecht aan toe, later kreeg ze nog een maagbloeding en uiteindelijk begaf haar hart het. Ze werd op 16 februari begraven ! Met dank aan Ledertrexate !!

  • Geard

    Mijn vrouw werd ook genomen Ledertrexate er tien jaar, maar na vreemde symptomen (ascites), na een jaar stopte ze direct. Sindsdien zijn lever stopt niet verslechteren (cyrhose). Hoeveel mensen zijn getroffen door dit medicijn? Hoe weten we dat?

    Ik gebruikte een vertaler op het internet, want ik ben Frans en ik ben niet bekend met de Nederlandse. Uw schoonzus is niet het enige slachtoffer van een geneesmiddel

  • Marieke (Beheerder)

    Beste Fernand,

    Het is verschrikkelijk als zoiets gebeurd en enkele jaren geleden hoorde ik hier van nog zo'n soort verhaal. Toch denk ik dat veel reuma patiënten niet zonder mtx willen en kunnen. De artsen doen hun best ze zo goed mogelijk te begeleiden met bloedcontroles als het goed is e.d. om hun patiënten te beschermen.

    Meestal gaat het goed, wanneer dit niet het geval is is dit heel erg en raakt het de nabestaanden natuurlijk heel erg. Het kan zinvol zijn om eens met het ziekenhuis hier een gesprek over aan te gaan om te horen waarom ze mtx kreeg en of er alternatieven en controles waren.

    Sterkte met het verlies.

    Marieke (beheerder)

  • pawel

    Na verscheidene dubbele longontstekingen werd na 6 jaar MTX longfibrose vastgesteld, en ik ben absoluut geen alleenstaand geval. Het probleem is inderdaad dat er waarschijnlijk voor het ogenblik geen afdoende, en vooral minder schadelijke vervanger bestaat.

  • Gerard

    Mijn vrouw nam ledetrexate aan cortisone verminderen.

    Ze had ingeënt kort voor zijn reumatoïde tegen tetanus! (Earnings risico)!

    Ik ben boos!

    Weinig follow-up van de dokter na. Vertrouw niet op!

    Ik herinner me dat ik een vertaler om mijn ideeën te geven

  • Gerard

    Mijn vrouw kreeg Ledertrexate te verminderen cortisone, maar het werd niet gevolgd door de arts of het medicijn was goed voor haar. We wisten het ook niet. Werd vertrouwd specialisten. Nu is het te laat: levercirrose.

    Dit is een zaak voor justitie.

  • pawel

    Je doet je best Gerard, en ik begrijp heel goed waarover je je zo boos maakt. Naar mijn gevoel was het ook een spijtige samenloop van omstandigheden die weliswaar niet mocht gebeurd zijn.

    Overal vindt men dokters die zich gewetensvol van hun taak kwijten, maar er bestaan ook charlatans, en wee diegene die het ongeluk heeft in handen te vallen van zo'n malafide persoon. Cortisone is een wondermiddel, laat daar geen twijfel over bestaan, maar met bijzonder nare bijwerkingen. Als ik moest kiezen tussen de twee kwaden zou het voor cortisone zijn, zeker na hetgeen ik allemaal heb meegemaakt. Maar dit is volledig persoonlijk.

  • Gerard

    Hij was doctor in de interne geneeskunde in het ziekenhuis van N. … Dus een bevoegd persoon!

    Er zijn meer dan de uiteindelijke transplantaat te genezen.

    Ik zeg huidige artsen dat mijn vrouw een prioriteit moet zijn vanwege deze fout.

    Ik schrijf altijd met een internet vertaler. Ik zie dat het niet erg goed.

  • lieve

    hallo

    graag had ik met mensen in contact gekomen die langer tijd ledertrexate 2.5g genomen hebben .

    zowel positief als negatief werkingen .

    waarom ik heb mijn vragen over dit medicament !!

    bedankt voor de medewerking lieve

  • areyan

    Dag Lieve,

    Wil je uw vraag nader toelichten? Volgens mij kwamen op dit forum al enkele nare verhalen aan bod, waarbij het bijlange niet om de enige personen draait die met dit afschuwelijk medicijn in aanraking kwamen. Wat had je nog meer gewenst?

    Gr.

    areyan